Het is inmiddels bijna drie jaar geleden dat Karin de Bruin met Body Project NL de Nationale Sportinnovator Prijs 2018 won. Inmiddels is de sport- en prestatiepsycholoog up and running met het project ‘(w)eetwatjedoet’ en wordt er in een duidelijke behoefte voorzien. Van de in 2018 aangekondigde plannen is inmiddels nog meer gerealiseerd dan van tevoren was bedacht en is er zelfs sprake van een Engelstalige versie van het materiaal. Kortom, tijd voor Sportinnovator om Karin de Bruin eens aan de tand te voelen over de huidige stand van zaken.
“Er is sinds het winnen van de NSP flink wat veranderd”, steekt De Bruin van wal. “Ik werk al 21 jaar in de sportpsychologie en daarvan heb ik veel van mijn tijd en hart en ziel gericht op het bestrijden van eetproblemen in de sport. Het is heel fijn dat ik er nu nog specifieker op in kan gaan. Dat komt door het winnen van de NSP, die heeft namelijk mogelijk gemaakt dat ik binnen korte tijd een breed toegankelijk project kon ontwikkelen met veel on- en offline trainingen voor sporters op allerlei verschillende niveau’s en uit diverse sporttakken. Olympisch, paralympisch, man, vrouw, sporters die het slankheidsideaal en sporters die het gespierdheidsideaal nastreven. . Maar niet alleen voor sporters zelf, ook voor trainers, ouders en bestuurders zijn trainingen ontwikkeld, zodat er een beleid kan worden ontwikkeld op sportverenigingen omtrent eetstoornissen.”
De subsidieaanvraag werd nog op een bescheiden manier gedaan, maar inmiddels is (w)eetwatjedoet flink gaan uitbreiden. “We hebben niet alleen maar workshops ontwikkeld, ook is er promo- en trainingsmateriaal op beeld gezet, een website gemaakt en een gratis handleiding voor coaches en trainers te downloaden. Daar staat tegenover dat ik er ook wel wat grijze haren bij heb gekregen. Het vergt heel veel energie om zo’n -uiteindelijk- groot project te bestieren. Vroeger werd ik vooral gevraagd voor eenmalige voorlichtingen, een druppel op een gloeiende plaat. Met dit project kunnen we een gedegen en breed programma bieden om echt een cultuurveranderingen binnen verenigingen te realiseren. Het geld dat aan de NSP is verbonden heeft ervoor gezorgd dat ik mensen aan mij heb kunnen binden die met bevlogenheid en kennis workshops gingen (door)ontwikkelen. Vooral de menskracht die ik nu kan inzetten voor trainingen, workshops en productontwikkeling geven het een flinke boost.”
Het geld dat aan de NSP is verbonden heeft ervoor gezorgd dat ik mensen aan mij heb kunnen binden die met bevlogenheid en kennis workshops gingen (door)ontwikkelen.
Karin de Bruin - Oprichter / trainer (w)eetwatjedoet
In een razendsnel tempo werden er extra workshops ontwikkeld om in te spelen op de vragen uit de markt, zoals online trainingen in deze Coronaperiode en een serie workshops voor ouders. “Die voor de ouders stonden snel als een huis en de ontwikkeling duurde maar een paar maanden. Je wordt als projectmanager een stuk vaardiger in het gebruiken van je eigen kennis en netwerk en dit tot een product te laten komen. Ook hebben we uitgebreid stil kunnen staan bij hoe we alles moesten gaan vormgeven. Helaas kwam op dat moment COVID-19 om de hoek kijken. Mensen werden ziek, moesten op zoek naar een nieuwe baan en konden minder intensief bij dit project betrokken zijn, daardoor moesten we dingen gaan uitstellen. Daaronder vielen bijvoorbeeld de trainingen voor sporters die we alleen op locatie doen om een veilig setting te garanderen. . Ook de opnames van videomateriaal moest worden opgeschort. Samen met een trainingsacteur waren we van plan opnamen te gaan maken van hoe je als coach een gesprek kunt voeren met een van jouw sporters bij een vermoeden van een eetstoornis. Maar omdat we niet bij elkaar konden komen heeft dat wat vertraging opgelopen.” Gelukkig kregen we van ZONMW drie maanden corona-uitstel en dat was afdoende om alles goed te kunnen afronden.
“Na het winnen van de NSP ben ik een (grote)groep jong-professionals gaan werven. Dat heeft veel voordelen. Zij zijn over het algemeen bevlogen, nieuwsgierig en op sociale media blijken ze ook gewoon een stuk beter de weg te kennen. Deze jong-professionals zijn echter ook druk bezig met zich voor het eerst op de arbeidsmarkt te moeten manifesteren en dat zie je soms wel terug in dat het project voor hen minder hoofdzaak is dan voor mij. Daardoor moest ik flexibeler omgaan met deadlines, en om kunnen gaan met tegenspoed. Sommige projecten kosten je meer dan je verwacht, maar ook vice versa. Dat hoort er uiteraard bij en ik weet dat mijn standaard erg hoog ligt. Ik probeer iedereen de ruimte te geven het op zijn eigen manier te doen. Dat was voor mij ook wennen, want van zelfstandige zonder personeel ging ik opeens naar projectmanager met bijna vijftien aan te sturen mensen. Dat is achteraf wel een kluif gebleken. Gelukkig had ik een goede project-assistente die mij heel veel heeft geholpen.”
In de 18 maanden dat ik de subsidie nu tot mijn beschikking heb, heb ik al veel dromen en ambities kunnen waarmaken, maar het was hard werken.
“Het ontvangen van zo’n mooie subsidie brengt grote druk met zich mee. Gaat alles zoals je het verwacht, gaat de subsidieverstrekker akkoord met eventuele wijzigingen? Daar dacht ik van te voren niet heel erg over na. In de 18 maanden dat ik de subsidie nu tot mijn beschikking heb, heb ik al veel dromen en ambities kunnen waarmaken, maar het was hard werken. Soms moest ik dingen over een andere boeg gooien. Zo wilden we bijvoorbeeld een app ontwikkelen die deelnemers aan onze cursussen na afloop zou assisteren met het blijvend stimuleren van het gezonder presteren en het niet terugvallen in oude gewoonten. Dat ging niet zoals gewenst, en op een gegeven moment hebben we ervoor gekozen de stekker uit de app te trekken. In samenwerking met ZonMw hebben we een nieuwe vorm omarmt om na afloop acht weken lang iedere week een sport-specifieke nieuwsbrief te versturen. Op het moment dat je de knoop moet doorhakken die app niet te lanceren zit je wel even in de stress, maar als daarna blijkt dat het op een andere manier toch goed komt valt die stress ook wel weer van je af. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er mijn handen aan vol gehad.”
Zou je jezelf met de kennis van nu waarschuwen voor bepaalde dingen?
“Bij het aanvragen van de subsidie dacht ik deze als natuurlijk persoon aan te kunnen vragen, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Er was een bestuurlijk verantwoordelijke partij nodig. Die heb ik gevonden in een universiteit. Via hen kreeg ik de welkome mogelijkheid om met een aantal stagiaires het project verder te versterken. Maar veel verschillende partijen in het consortium zorgt ook weer voor meer overleg en afstemming en soms bijkomende zorgen. Het zou wellicht niet verkeerd zijn als ZonMW bij dit soort praktijkgerichte subsidies ZZP-ers de kans zou geven een subsidie als deze te ontvangen met minder eisen aan het consortium om maximaal slagvaardig te blijven.”
Dat was terugkijken, maar daaraan verander je nu niets meer. Hoe staan de zaken ervoor voor de komende periode?
“We hebben nu een mooi product en een goed team dat ermee aan de slag kan. We zijn nu bezig met de acquisitie en het social mediabeleid en het geven van (online) trainingen. Door middel van vooral dat laatste kom je ook weer op nieuwe ideeën, die we proberen toe te passen waardoor ons product nog scherper wordt. Er zijn een aantal partijen waarmee we al in zee zijn nu. Neem bijvoorbeeld een aantal roeiverenigingen waar we workshops aan hun sporters geven. Daarnaast voorzien we hen van een module gemaakt voor het bestuur zodat zij weten hoe je effectief beleid kunt opstellen rondom de preventie van eetproblemen. Bij de turnbond is ons online coachprogramma structureel opgenomen in hun bijscholing voor trainers. Ook hebben we ervoor gekozen modules in het Engels aan te bieden toen we gingen samenwerken met Het Nationaal Ballet. Het geeft veel voldoening om te zien dat we van klein naar groot gaan en in de praktijk een verschil kunnen maken. Dat maakt ons werk heel dankbaar en dat maakt het iedere grijze haar stuk voor stuk waard. Langzaam en gestaag, dus niet te hard van stapel lopend, jagen we onze droom na om het probleem van eetstoornissen aan te pakken en het langzaam uit te roeien.