Menu
Overzicht

Zes vragen aan Golazo Energy van Hardlopen met Evy

Hardlopen: dat kan toch iedereen? Beginnende lopers starten vaak enthousiast met rennen, maar vergeten vaak dat een gedoseerde opbouw belangrijk is, net als het serieus nemen van pijntjes. Zo niet, is de kans op blessures en/of uitval groot. Sportinnovator riep daarom de challenge 'Trainingsbewustzijn bij beginnende hardlopers' uit om deze doelgroep goed op weg te helpen als het gaat om trainen en omgaan met pijnklachten. Het Vlaamse Golazo Energy, al bekend van de app Hardlopen met Evy, is een van de winnaars.

Redactie 24 september 2024, 10:30

Wat houdt jullie innovatie in?

Wim van Hoolst, director testing and coaching bij Golazo Energy: ‘Onze Hardlopen met Evy app draait nu om standaard schema’s voor een opbouw van nul tot vijf kilometer hardlopen voor beginners. Daar stappen we met deze innovatie vanaf. De app blijft, maar die houdt voortaan rekening met het profiel van de loper. Aan de hand van een vragenlijst brengen we in kaart wat ieders risicofactoren zijn, bijvoorbeeld op basis van geslacht, gewicht, leeftijd, de loopintensiteit van een training, hardloopervaring en of die nog een andere impactsport beoefent. In plaats van één schema delen we de loper aan de hand van de antwoorden in bij één van vier varianten. Je krijgt daarmee dus een schema dat beter bij je past. 

De innovatie houdt in dat we, op basis van conditietest- en trainingsgegevens van meer dan 300 lopers en 7.000 trainingen, de veilige loopsnelheid van elke hardloper kunnen bepalen. Hiervoor werd een gespecialiseerd softwarebedrijf, In The Pocket, ingeschakeld. Dit bedrijf heeft via machine learning een specifiek algoritme getraind, gevalideerd en getest op basis van deze gegevens, waardoor het nu in staat is om met zeer grote nauwkeurigheid looptrainingen te analyseren. Op basis van de intensiteit, zoals hartslag- en tempogegevens, wordt de correcte "veilige snelheid" (de zone waarin je hartslag zich bevindt om effectief aan je conditie te werken) voor elke loper vastgesteld. Daarnaast is een feedbacksysteem ontwikkeld waarmee lopers na hun training feedback kunnen geven. 

Door analyse van de gedane looptrainingen te combineren met de subjectieve feedback van de loper én met profielgegevens, ontvangen lopers na een korte bevraging gepersonaliseerde meldingen in de chatbot. Deze verwijzen naar voor hen relevante artikelen en adviezen om blessures te voorkomen.

In juni van dit jaar werd ook al een dynamische weekplanning toegevoegd aan de app. Hierin worden extra rustdagen ingepland als een loper te vaak achter elkaar traint.

Waarom hebben jullie de Challenge Een goede start voor beginnende hardlopers gewonnen? 
‘We bereiken met onze app een grote groep Nederlanders. Sinds 2013 hebben al 1,2 miljoen Nederlanders deze geïnstalleerd. We registreren nu 150.000 trainingen per maand en maandelijks komen er 3.300 nieuwe lopers uit Nederland bij. Mooie aantallen natuurlijk. Twintig procent stopt met hardlopen via onze app vanwege een blessure. Dat is een lager percentage dan gemiddeld, maar in onze ogen alsnog te veel. We zien dus kansen om veel Nederlanders nog beter op weg te helpen als het om hardlopen gaat.’

Hoe is het project tot stand gekomen?
‘We waren als Golazo Energy al bezig met kritisch kijken wat we aan de Hardlopen met Evy app konden verbeteren om dit blessurepercentage naar beneden te krijgen. Het winnen van de challenge heeft dit proces versneld. We vragen onder onze gebruikers altijd naar de reden van het stoppen van een abonnement. Als dat niet een gebrek aan plezier, maar blessures is, is dat eenvoudigweg zonde. Niet voor ons, maar vooral voor de lopers zelf. Zeker als het met een betere opbouw te voorkomen was.’ 

Wat gaat er nu gebeuren? Wat zijn de vervolgstappen? 
‘Inmiddels voerden we in 2023 al 4 updates door in de Hardlopen met Evy app en voor eind 2024 lanceren we nog 3 nieuwe updates met deze nieuwe eigenschappen. 

Voor de belangrijke innovatie op het gebied van het bepalen van de veilige loopsnelheid, zullen we een AB test uitvoeren met 5.000 beginnende hardlopers in Nederland. Hun feedback en trainingen verwerken we uiteraard zo zorgvuldig mogelijk. Hopelijk kan aan het einde van 2024 dan iedereen lopen met de meer gepersonaliseerde versie van de app. Ons doel is om het percentage blessureuitval hiermee al te verlagen van twintig naar vijftien procent.

Voor daarna denken we al na over het maken van dynamische hardloopschema’s. Dit betekent dat deze schema’s kunnen worden aangepast op basis van persoonlijke gegevens, trainingsinformatie en subjectieve feedback verzameld via enquêtes. Stel dat iemand klachten krijgen na twee weken, dan past het schema zich daarop aan in plaats van dat je hetzelfde schema aanhoudt.’ 

Wat moeten mensen met een vergelijkbaar innovatief idee doen om ook een project op poten te zetten?
Start met een grondig marktonderzoek en verzamel feedback van gebruikers om te bevestigen dat er voldoende vraag en behoefte is naar je idee. De volgende stap is om meteen voldoende financiering te zoeken via industriële partners of subsidies. Vervolgens stel je een duidelijk businessplan op met een kostenraming en duidelijk inkomstenmodel dat zowel klanten als partners omvat, en werk je minstens drie scenario’s uit voor de verschillende groeimogelijkheden. Ontwikkel een prototype (Minimum Viable Product) om de marktrespons te testen, en pas uiteraard je prijsstrategie aan om de bij de lancering aantrekkelijk te zijn voor vroege klanten.  En tenslotte werk je een duidelijke marketingstrategie uit waarbij je wekelijks de Return On Investment (ROI) van de gedane investeringen evalueert en bijstuurt. 

Kijk hier voor meer informatie over Golazo Energy.

Gerelateerd nieuws