Naast subsidiering van innovatiecentra verstrekt Sportinnovator subsidies om bedrijven, sport, gemeenten en wetenschap meer bij sportinnovatie te betrekken. Ook subsidieert Sportinnovator innovatieprojecten- en ideeën via de jaarlijkse Nationale Sportinnovator Prijs. Wil je weten welke overige subsidies, financieringsmogelijkheden en regelingen er zijn op het gebied van (sport)innovatie? Of wil je jouw sportinnovatie (door)ontwikkelen, vermarkten en/of opschalen? Op deze pagina vind je:
Sportinnovator heeft haar best gedaan een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de mogelijkheden, maar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de juistheid en volledigheid van de informatie.
*= Specifiek op sport gericht
TIP: Veel subsidieoproepen zijn niet specifiek op sport gericht. Bedenk daarom voor welke sectoren jouw innovatie nog meer van belang kan zijn. Kun je een toepassing bedenken in de zorg? Of is de door jou ontwikkelde techniek ook toepasbaar in de bouw- of energiesector? Wellicht bieden andere sectoren financieringsmogelijkheden die aansluiten bij jouw sportinnovatie.
Naast landelijke en Europese regelingen, bieden ook provincies en regio’s veel financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Zo zijn er in verschillende provincies Regionale Ontwikkelmaatschappijen actief en heeft bijna iedere provincie een subsidieloket geopend:
De Europese Unie biedt kennisinstellingen en bedrijven die actief zijn in de sport allerlei mogelijkheden om gebruik te maken van Europese financieringen. Op de site van de Europese Commissie is een overzicht te vinden van alle financieringsmogelijkheden (subsidies en aanbestedingen), inclusief de huidig openstaande calls en deadlines. Het programma Erasmus+/Sport richt zich specifiek op sport. Horizon 2020 en de Europese Structuur- en Investeringsfondsen bieden tevens mogelijkheden voor onderzoek en innovatie gericht op sport en bewegen.
In Nederland zijn er een groot aantal organisaties die ondernemers met kennis en netwerkactiviteiten ondersteunen bij het ontwikkelen en vermarkten van hun product. Veel van deze partijen richten zich ook op de sport en zijn op zoek naar ondernemers met een interessante propositie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van incubators.
Wanneer je kennis of geld nodig hebt om je innovatie te ontwikkelen of te vermarkten, kan het interessant zijn om investeerders aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan fondsen of individuen die in je bedrijf investeren in ruil voor een deel van de aandelen.
Dit is een nieuwe manier om geld te verzamelen voor de ontwikkeling van een idee. Met een online campagne kun je wereldwijd mensen mobiliseren om jouw kapitaalbehoefte voor een stukje mee te financieren. Er zijn tientallen platforms actief. Op crowdfundmarkt.nl vind je een overzicht.